5 tips voor telefonische interviews

telefoon-150x132

Wanneer kun je een interview telefonisch doen en wanneer niet? De richtlijn die ik zelf hanteer is – heel praktisch en prozaïsch – het aantal woorden dat ik tot mijn beschikking heb. Voor een portretterend interview van duizend woorden of meer loont het de moeite om iemand live te spreken, omdat je dan echt de diepte in moet, en dat is aan de telefoon vaak wat lastiger. Bij een interview van drie- tot vijfhonderd woorden moet je óók doorvragen om een goed verhaal te krijgen, maar uiteindelijk heb je daarbij meestal voldoende aan een of twee treffende anecdotes/sterke quotes/boeiende feiten etc., en dan voldoet de telefoon prima. Efficiency mag best een rol spelen, voor beide partijen.

Natuurlijk zijn er allerlei uitzonderingen te bedenken, waarbij je per telefoon een perfect diepte-interview afneemt. Of waarbij je denkt: al heb ik maar 350 woorden, bij deze persoon móet ik gewoon persoonlijk langs. Dat had ik deze week toen ik voor KWF-magazine Kracht een vrouw ging interviewen die een ernstige vorm van huidkanker heeft gehad. Tegen een kankerpatiënt kun je nu eenmaal niet zeggen: “Ik heb maar driehonderd woorden, dus de korte versie graag”. Het hele verhaal moet verteld worden. In dit geval speelde ook mee dat ik de vrouw wou zien, ik wilde met eigen ogen constateren wat de huidkanker met haar lichaam had gedaan. Het gesprek duurde tweeënhalf uur. Dit was gewoon zo’n uitzondering op de regel.

Vijf tips voor telefonische interviews

1. Vraag als je de afspraak maakt of de ander bezwaar heeft tegen een telefonisch interview. Als het antwoord ja is, en je wil deze persoon echt spreken, doe het interview dan live. (De meeste mensen hebben geen bezwaar, overigens. Sommigen vinden het zelfs prettiger.)

2. Bereid je goed voor, net als bij een irl-interview.

3. Trek voldoende tijd uit voor het gesprek (een half uur is voor mij het minimum, al heb ik maar 150 woorden), en neem een telefonisch interview net zo serieus als een live interview.

4. Neem je gesprek op, bijvoorbeeld met dit draadje dat je in een voicerecorder kunt stoppen.

5. Maak aantekeningen. Het voordeel van telefonisch interviewen is dat je onbeperkt kunt meeschrijven, dat vergemakkelijkt na afloop het schrijven van je tekst.

 1. Ximaar’s avatar

  Ik ben wel eens telefonisch geïnterviewed zonder dat ik dat in de gaten had. Dwz enige dagen later trof ik mijn woorden in het NHD. De journalist belde me voor een telefoonnummer van een collega vrijwilliger bij een vergelijkbare vrijwilligersorganisatie. Nadat ik die had gegeven werd er nog even doorgepraat over grote en kleine runderen en dat las ik later terug en redelijk uit verband. Terugkijkend zocht de journalist uitspraken die zijn vooringenomen opvatting kracht gaven in het artikel. Ik was daar achteraf niet blij mee en pas nu beter op als een journalist me belt.

  Even een concept opsturen om te zien of er zaken onjuist zijn is er bij die krant al helemaal niet meer bij. Erg dom, want vaak herken ik veel denkfouten t/m onwaarheden in hun stukjes.

 2. Nelleke’s avatar

  Hoi Brigit,
  bedankt voor je blog, ik voeg ‘m toe aan het materiaal van je interviewworkshoptweeluik!
  dag,
  Nelleke

 3. Brigit’s avatar

  Ha Nelleke, dit blog was uiteraard geïnspireerd op jouw vraag van maandag, of je per telefoon voldoende de diepte in kunt :-)

 4. Brigit’s avatar

  @Ximaar Vervelend dat je je onheus behandeld voelt door een collega, maar hopelijk zul je begrijpen dat ik me daar niet verantwoordelijk voor voel. Ik heb het in mijn blog ook niet over ‘even iemand bellen’ maar over gesprekken waar van te voren afspraken over gemaakt zijn.

 5. Ximaar’s avatar

  @Birgit: Natuurlijk hou ik de betreffende personen en hun meerderen daarvoor verantwoordelijk. Neem aan dat je daar niet toe behoort.

  Maar het was ook om aan te geven dat een journalist duidelijk moet maken dat het om een interview of dergelijke gaat en dat de betreffende persoon een concept te zien krijgt voor eventuele op- of aanmerkingen. Voor mij zijn dat voor de handliggende zaken, maar ik heb de indruk dat niet iedereen het zo ziet.

 6. Gerda van Beek’s avatar

  Als ik telefonisch interview, staat de luidspreker aan en kan ik gelijk mee typen (ik kan dat op zeer hoge snelheid) met de uitspraken van de geïnterviewden. Heerlijk: scheelt terug luisteren (dus tijdwinst) en je hebt toch de letterlijke quotes bij de uitwerking. Opnemen is in mijn geval dus niet nodig. Ik ben een groot voorstander van telefonische interviews, maar het kan natuurlijk niet altijd.

 7. Brigit’s avatar

  Ha Gerda,

  Ja, dat vind ik ook een prettige kant aan telefonisch interviewen, dat je niet iemand zo nu en dan uit beleefdheid hoeft aan te kijken, zodat je gewoon ongegeneerd kunt meeschrijven (of typen in jouw geval)!