Over mij

bb1Oorspronkelijk ben ik (Vreeswijk, 1965) opgeleid als vertaler. In 1990 afgestudeerd aan het Instituut voor Vertaalwetenschap van de Universiteit van Amsterdam. Terwijl ik eigenlijk journalist wilde worden, maar lang durfde ik niet. Het leek me veiliger om me te verschuilen achter andersmans woorden. Geleidelijk aan heb ik het vertalen verruild voor de journalistiek. Mijn eerste reportages schreef ik eind jaren negentig voor de Volkskrant. Later volgden interviews, en – samen met mijn echtgenoot Harrie van der Meulen – verschillende interactieve taalrubrieken voor Dag In Dag Uit. Van 2002 tot 2006 deed ik bij Haarlems Dagblad veel ervaring op in het journalistieke handwerk. Sinds twaalf jaar lever ik als vaste medewerker interviews, reportages en achtergrondverhalen aan NRC Handelsblad. In de journalistiek kan ik mijn liefde voor taal en schrijven kwijt, én mijn nieuwsgierigheid, naar wat mensen beweegt, hoe Nederland in elkaar steekt en hoe gemeenschappen functioneren.

Heel lang was het interview mijn meest geliefde genre; ik schreef er intussen honderden – met bekende en onbekende Nederlanders. De laatste jaren verschenen mijn interviews vooral in NRC Handelsblad en nrc.next. Sinds 2010 geef ik journalistieke workshops, waaronder interviewen, aan collega-journalisten, tekstschrijvers, maar ook voor organisaties en bedrijven. Sinds kort leg ik me daarnaast toe op een ander genre: de verhalende reportage. Een nieuwe uitdaging in het schrijven, en om journalistiek nog meer de diepte in te kunnen gaan.

Aanvankelijk was het geen keuze om freelancer te worden in de journalistiek. Het is gewoon zo gegroeid. Maar intussen zou ik niet anders meer willen. Niet alleen mijn eigen tijd te kunnen indelen en uitsluitend te kunnen werken voor opdrachtgevers die me aanstaan, maar ook geheel vrij te zijn in de thema’s waarin ik me verdiep en de onderwerpen waarover ik schrijf, zijn privileges die ik niet graag meer zou opgeven.