telefoon-150x132

Wanneer kun je een interview telefonisch doen en wanneer niet? De richtlijn die ik zelf hanteer is – heel praktisch en prozaïsch – het aantal woorden dat ik tot mijn beschikking heb. Voor een portretterend interview van duizend woorden of meer loont het de moeite om iemand live te spreken, omdat je dan echt de diepte in moet, en dat is aan de telefoon vaak wat lastiger. Bij een interview van drie- tot vijfhonderd woorden moet je óók doorvragen om een goed verhaal te krijgen, maar uiteindelijk heb je daarbij meestal voldoende aan een of twee treffende anecdotes/sterke quotes/boeiende feiten etc., en dan voldoet de telefoon prima. Efficiency mag best een rol spelen, voor beide partijen.

Natuurlijk zijn er allerlei uitzonderingen te bedenken, waarbij je per telefoon een perfect diepte-interview afneemt. Of waarbij je denkt: al heb ik maar 350 woorden, bij deze persoon móet ik gewoon persoonlijk langs. Dat had ik deze week toen ik voor KWF-magazine Kracht een vrouw ging interviewen die een ernstige vorm van huidkanker heeft gehad. Tegen een kankerpatiënt kun je nu eenmaal niet zeggen: “Ik heb maar driehonderd woorden, dus de korte versie graag”. Het hele verhaal moet verteld worden. In dit geval speelde ook mee dat ik de vrouw wou zien, ik wilde met eigen ogen constateren wat de huidkanker met haar lichaam had gedaan. Het gesprek duurde tweeënhalf uur. Dit was gewoon zo’n uitzondering op de regel.

Vijf tips voor telefonische interviews

1. Vraag als je de afspraak maakt of de ander bezwaar heeft tegen een telefonisch interview. Als het antwoord ja is, en je wil deze persoon echt spreken, doe het interview dan live. (De meeste mensen hebben geen bezwaar, overigens. Sommigen vinden het zelfs prettiger.)

2. Bereid je goed voor, net als bij een irl-interview.

3. Trek voldoende tijd uit voor het gesprek (een half uur is voor mij het minimum, al heb ik maar 150 woorden), en neem een telefonisch interview net zo serieus als een live interview.

4. Neem je gesprek op, bijvoorbeeld met dit draadje dat je in een voicerecorder kunt stoppen.

5. Maak aantekeningen. Het voordeel van telefonisch interviewen is dat je onbeperkt kunt meeschrijven, dat vergemakkelijkt na afloop het schrijven van je tekst.