cover-kracht-aus-aram

Foto: Timo Sorber

Ach ja, waarom niet gewoon twéé jonge acteurs interviewen, die allebei zo’n half jaar geleden hun moeder verloren aan longkanker. Samen, in een dubbelportret. Nou, bijvoorbeeld omdat het in alle opzichten tegenpolen zijn. Dan maak je het jezelf behoorlijk lastig als interviewer. Want een dubbelinterview kan alleen slagen als er sprake is van enige chemie tussen de twee gesprekspartners.

Aus Greidanus jr. is serieus, op het ouwelijke af. Hij is theateracteur en de zoon van de bij toneelfijnproevers bekende actrice Sacha Bulthuis en regisseur Aus Greidanus sr.  Aram van de Rest, zoon van actrice Josine van Dalsum en t.v.-regisseur John van de Rest, werd bekend als acteur in Onderweg naar morgen. Hij lijkt eerder begin twintig dan midden dertig, zowel uiterlijk als in manier van doen. Met zijn korte broek, vlotte babbel en adhd-achtige motoriek een totaal ander wezen dan de bedachtzame Aus.

Zo’n drie uur hebben we inclusief de fotosessie samen doorgebracht in en rond de Stadsschouwburg van Amsterdam, waar Aus ‘s avonds moest spelen in La Grande Bouffe. Na afloop was ik aardig deaud, om het populair te zeggen. Het duurde een tijd voor Aus en Aram op elkaar reageerden en echt met elkaar in gesprek gingen, maar naarmate het bier vloeide ging dat gelukkig steeds beter. Op het laatst bleek het recente verlies van hun moeder aan dezelfde ziekte toch werkelijk een band te scheppen. En uiteindelijk heb ik bij het schrijven mijn voordeel kunnen doen met de fraaie contrasten tussen de twee. Lees hier het resultaat.