Een van de zegeningen van afgelopen werkjaar was de samenwerking met collega Renate van der Zee. In het voorjaar vroeg NRC Handelsblad ons om samen een wekelijkse interviewrubriek op ons te nemen, ‘Thuis&’, waarin publieke personen vertellen over hoe hun jeugd hen gevormd heeft tot wie ze nu zijn. We hadden er veel plezier in, en voor zo ver wij begrepen hebben de lezers ook. Toen het katern Mens& ophield, en daarmee de rubriek, volgde in de bijlage Lux de zomerserie ‘Tienertoer’: schrijvers en kunstenaars vertellen over hun eerste vakantie zonder ouders.

Hoewel de samenwerking vooral logistiek van aard is, maakt die het werk oneindig licht. We grijpen het technisch overleg geregeld aan om over het vak te filosoferen, plezier te maken en een glas rosé te drinken. Collega’s als zij (gelukkig heb ik er flink wat) zijn onmisbaar in het leven van een freelance journalist.

Intussen zijn we bezig met de voorbereidingen voor onze derde gezamenlijke interviewrubriek, ‘Ex-genoten’, die vanaf eind augustus wekelijks zal verschijnen in de zaterdagse NRC-bijlage Lux. Dit keer niet met ‘publieke personen’, maar gewone mensen. De krant kondigde de rubriek als volgt aan:

Bijna iedereen heeft er een (of meerdere): een ex. We kennen de cijfers: zo grofweg een op de drie huwelijken strandt. In 2012 werden 70.315 huwelijken gesloten en 33.273 ontbonden. En deze cijfers staan nog los van het aantal partnerregistraties dat ongedaan wordt gemaakt en het aantal relaties dat strandt zonder dat er officiële papieren aan te pas kwamen. Bijna iedereen is een ex.

Wat zijn de verhalen achter die liefdes die voorbij gingen? Waarom werd de een verliefd op de ander? En hoe kwam het dat ze jaren later uit elkaar groeiden? Waarom bloedde de liefde dood? Waarom besluiten twee mensen dat ze niet als broer en zus verder willen? Hoe regelen ze dat met de kinderen? Hoe blijven ze vrienden – of is dat iets wat ze juist niet willen.

Lux wil na de zomer beginnen met een nieuwe interviewrubriek: Ex-genoten. Beide exen vertellen, los van elkaar, over hun liefde en hoe die voorbijging. Van de herinnering aan een jeugdliefde tot aan een geslaagd ‘nahuwelijk’ na een half leven samen. Over het zoet en het zuur. Bestaat er zoiets als voorbeeldig scheiden? Is uit elkaar gaan altijd een drama?

Nu raden jullie het hopelijk al: Renate en ik zoeken kandidaten. Ken je iemand die misschien zou willen meewerken? Mail me dan alsjeblieft, op brigitkooijman@gmail.com. Onze dank is groot!