Foto: Bonnita Postma

Foto: Bonnita Postma

Sommigen zullen het een kalenderwijsheid vinden, “slachtoffer zijn is een keuze”. Maar ik vind het een mooie spreuk, die een mens tot voordeel kan strekken. Ik heb ‘m van Teuntje Klinkenberg, die ik interviewde voor Kracht, naar aanleiding van haar boek De methode Coué. Ze vertelt daarin de geschiedenis van haar familie. Kanker is een terugkerend thema in het boek, en in haar leven. Een gemuteerd BCRA1-gen richtte heel wat aan: twee borstamputaties, verwijderde eierstokken en baarmoeder, en een gesmoorde carrière als toneelregisseuse.

Haar echtgenoot Huub van de Lubbe, zanger van de De Dijk, heeft in een interview ooit gezegd dat hij zich “in theorie” wel kon voorstellen dat een man het niet aankan als z’n vrouw kanker heeft,  en ‘m smeert. Ik vroeg hoe zij en Huub het ondanks de kanker-ellende samen gered hebben (ze zijn al vijfentwintig jaar bij elkaar). Ze lachte olijk: “Door mijn optimisme. (…) Mijn hopeloze momenten heb ik heus wel gehad, en dan was Huub er ook voor me. Maar ik wilde beslist geen slachtoffer zijn.” 

Als ik weer eens migraine heb, denk ik aan dat goedlachse, blozende hoofd van Teuntje en dan voel ik me ineens een stuk minder zielig. Lees hier het hele interview.