‘Vind de autist in jezelf,’ was de titel van de lezing die ik eerder deze week gaf over Timemanagement. De meeste mensen weten wel dat het handig is om iedere dag een planning te maken van de dingen die je wil en moet doen, maar vinden het moeilijk om zich daar aan te houden. Ze laten zich afleiden, vooral door anderen, en doen daarom vaak niet wat ze zich hadden voorgenomen. Met stress, frustratie en schuldgevoel als gevolg.

Met ‘Vind de autist in jezelf’ bedoel ik dat je de afspraken met jezelf, zoals een dagplanning, serieus moet nemen. Het staat in je agenda, en dus doe je het. Natuurlijk kan er van alles gebeuren waardoor je toch niet helemaal je eigen programma kunt volgen, maar dat is all in the game. Wat niet lukt, of niet afkomt, schuif je door naar een later moment.

Mijn licht-autistische zoon (22) is in de anderhalf jaar dat hij als vakkenvuller werkt nog nooit maar dan ook nooit te laat op zijn werk geweest. Afspraak is afspraak. Het tijdstip waarop hij moet beginnen, is voor hem heilig. Net als het Sinterklaasjournaal, dat hij altijd met mij samen wil zien.