Toegeven, er was destijds een lezer die zijn of haar abonnement opzegde naar aanleiding van mijn artikel over SM in de Volkskrant, negen jaar geleden. Ik herinner me nog dat ik zeer verbaasd was toen Jan Tromp, destijds chef van het Volkskrant Magazine, dat vertelde.

Drie uur lang had ik op het terras van café Américain met meesteres Pauline, alias Sady Lady, voor de rubriek ‘Voor beginners’ gesproken over SM. Zij bevestigde mijn beeld van SM als een ontspannende hobby en prettige uitlaatklep. Sleutelwoorden bij SM zijn ‘respect’ en ‘vertrouwen’. Het is een spel voor volwassenen, waarbij je geestelijk gezond blijft omdat je er allerlei spanningen mee van je af kunt gooien.

Waarom begin ik hierover? Omdat er enorme ophef is ontstaan over een leerkracht op een school in Zandvoort, die in zijn vrije tijd aan SM doet. Ouders van die school kwamen erachter, hebben hem in de val gelokt door ‘undercover’ sms-jes te sturen met als afzender ‘Onderdaantje’. De leerkracht reageerde daarop, omdat hij dacht dat hij te maken had met iemand die hij via een SM-site had leren kennen. Maar het was dus een ouder, die met zijn reactie het bewijs in handen meende te hebben dat er een eng monster voor de klas stond. Gelukkig bleef de schoolleiding de leerkracht steunen. De betreffende ouders namen hun kinderen van school, en daarmee zou de kous af kunnen zijn. Ware het niet dat het Haarlems Dagblad het nodig vond om een half jaar na dato (de toestanden speelden in april) alsnog een hetze te voeren tegen de leerkracht. In drie grote artikelen – waar in feite niet meer in stond dan hierboven beschreven – probeerde de krant in de slechtste Telegraaftradities de ‘vampierleraar’ aan de hoogste boom op te knopen. De krant schrok er zelfs niet voor terug om bij een van de artikelen een grote foto van Dracula te plaatsen.

Is dit de tijdgeest? De Nieuwe Preutsheid? Ik vrees van wel. Een collega van een collega (journalist!) schijnt gezegd te hebben dat ‘dit soort mensen’ niet voor de klas horen te staan. Wat een verschrikkelijk geborneerd en verwerpelijk standpunt. Ik verklaar bij deze dat er meer SM-ers het onderwijs in moeten. En dat ik voor mijn kinderen oneindig veel liever een SM-liefhebber als leraar wil, dan een verzuurde refo die niet aan zijn gerief komt.

Zie (in verband met de verpreutsende tijdgeest) ook mijn logje de Oude psychonaut.